Buitenkant

Het kerkgebouw is voorzien van een aantal bronzen bouten.

De bouten werden gebruikt voor landmetingen op korte afstand. Voor de langere afstand en tussen dorpen/steden werd de torenspits als vast punt genomen.

Er bevindt zich een grote bronzen bout in de steunbeer, links van de ingang van de zuidmuur van de zuid dwarsbeuk van de Hervormde Kerk; 1.60 m b.b.g.; 5.321 m N.A.P. (1992)

Een tweede grote bronzen bout is bevestigd in de zuid kerkmuur van de Hervormde Kerk; 0.50 m links van de derde steunbeer, geteld vanuit het westen; 1.85 m b.b.g.; 5.868 m N.A.P. (1975)

Een derde bronzen bout zou op de toren bevestigd zijn. Echter is de exacte locatie helaas nog niet gevonden.

Deze drie 3 bronzen bouten alsook de stang op de toren zijn/waren bedoeld voor landmetingen, tegenwoordig wordt meestal GPS gebruikt.


Links naast de zij-ingang bevindt zich ook nog een bout met het opschrift 'N.A.P.', maar hierover is nog te weinig informatie over gevonden.

DSC00528-

Dit kopje bevindt zich boven het dak van de zuidbeuk, onder het dak van het schip, aan de linker kant, vlak bij de westgevel met het roosvenster.

Waarschijnlijk stamt het beeldje uit de katholieke tijd, dus voor 1610.
Wat het voorstelt is helaas nog niet vastgesteld, mogelijk gaat het om het gezicht van Jezus.

 

Duidelijk te zien is dat de steen / het beeldje behoorlijk verweerd/versleten is.

Volgens Atelier PIERRE JUSTE kost het ter plekke restaureren van het verweerde beeldje met behulp van Jahnmortel minimaal 850 euro. Wel met de kanttekening dat het resultaat beperkt zal zijn door de slechte kwaliteit van het/de huidige beeldje/steen.

Een beter alternatief is het vervaardigen van een duplicaat van een vergelijkbare steensoort. De kosten voor een duplicaat (exclusief demontering / bevestiging) bedragen meer dan 1250 euro!